Kosten opleiding directiechauffeur DEKRA

We krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen het DEKRA certificaat directiechauffeur en het certificaat Directiechauffeur CCV-D1 of D2 van de divisie CCV. De divisie CCV is overigens een onderdeel van het CBR.

Wat doet DEKRA dan precies? Op de website van DEKRA is daar het volgende over te lezen;

DEKRA

In Nederland testen en certificeren we producten, auditen en certificeren we onder andere managementsystemen, inspecteren en testen we bedrijfskritische installaties, inspecteren we de spoorwereld en zijn we als onafhankelijk expertisebureau betrokken bij schade-expertise en –afhandeling.
Bron: website DEKRA

Om het verschil te zien tussen DEKRA en CCV is het ook van belang te lezen wat de activiteiten van de divisie CCV zijn. Daarover staat het volgende op de website;

CCV

De divisie CCV neemt in Nederland vrijwel alle examens af voor beroepschauffeurs, schippers, logistiek medewerkers, ondernemers in het transport en de theorie-examens voor beroeps- en privé-vliegers. Daarnaast certificeert CCV wettelijke vereiste opleidingen in het kader van de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs en de praktijktoetsen die onderdeel uitmaken van de basiskwalificatie van beroepschauffeurs. CCV houdt toezicht op de uitvoering van deze gecertificeerde cursussen en praktijktoetsen.
Bron: CBR/CCV

Verschillen

Zoals duidelijk wordt uit de bovenstaande voorbeelden zit het verschil van de werkzaamheden in het feit dat DEKRA zich bezighoudt met certificering van producten, inspecteren en testen van bedrijfskritische installaties, inspectie in de spoorwereld en is het een expertisebureau bij schade afhandelingen.

De divisie CCV neemt examens voor beroepschauffeurs en certificeert verplichte opleidingen en de praktijktoetsen voor beroepschauffeurs, zoals van de bekwaamheid van beroepschauffeurs. Hieronder vallen ook de examen voor taxichauffeur en directiechauffeur CCV-D1 en CCV-D2.

U begrijpt nu dat de divisie CCV gespecialiseerd is in certificeringen, theorie- en praktijk examens die direct te maken hebben met de opleidingen voor beroepschauffeurs.

De norm in Nederland

Om die reden is de norm en vereiste in Nederland het CCV-D1 en D2 certificaat van de divisie CCV.
Er is dan ook slechts 1 opleider die de opleiding DEKRA geeft in Nederland. Deze opleider heeft de opleiding samen met DEKRA ontwikkeld. Overige opleiders geven de voorkeur aan de opleiding CCV-D1.

Werken in het buitenland

Heb je een DEKRA certificaat nodig om buiten Nederland als directiechauffeur te mogen werken?
Nee, dat is niet nodig! Het CCV-D1 en D2 certificaat, van het CBR/CCV, is een prima certificaat om je taken als internationaal directiechauffeur te kunnen en mogen vervullen. Veel opleiders trainen tijdens de opleiding CCV-D1 ook een dag in het buitenland op internationaal niveau. DCOI kiest ervoor om, tijdens de opleidingsweek, een dag naar Belgie (Brussel) of Duitsland te gaan.

Conclusie

Met het certificaat CCV-D1 mag en kan je dus gewoon in het buitenland rijden. Veel chauffeurs van ministeries rijden regelmatig naar België, Duitsland, Frankrijk of Luxemburg.

Heb je dan niets aan het certificaat van DEKRA? Dit certificaat kan een aanvulling zijn op het CCV-D1 certificaat. Zoals elke rijopleiding een prima aanvulling is om het vak van directiechauffeur of VIP chauffeur perfect uit te voeren. Echter, zonder het CBR/CCV-D1 certificaat is het moeilijk om als professioneel directiechauffeur aan het werk te komen. Het CBR/CCV certificaat is en blijft, ook in de toekomst, de norm en het vereiste certificaat in Nederland.

Meer info over het CCV-D1 certificaat