Theorie applicatiedag ‘Verhoogde rijvaardigheid’

Theorie applicatiedag CCV – D1 en D2

Een directiechauffeur heeft ten opzichte van andere weggebruikers een groter risico betrokken te raken bij het rijden onder slechte weersomstandigheden, omdat hij veel kilometers op jaarbasis maakt. Het is daarom van belang te weten hoe hij/zij op een professionele wijze moet handelen en de veiligheid van zichzelf, zijn VIP en andere weggebruikers weet te waarborgen door voldoende basiskennis en vaardigheden te bezitten.

De applicatiedag Verhoogde rijvaardigheid

Tijdens de applicatiedag ‘Verhoogde rijvaardigheid’ wordt dieper ingegaan op theoretische kennis en praktische vaardigheden voor de deelnemer. Dit wordt zowel in theorie als praktijk gedaan. De deelnemer leert bijvoorbeeld hoe te handelen bij een noodstop, het rijden bij sneeuwval, de verschillen tussen onder- en overstuur karakter, de voordelen van de moderne technieken in de auto en de beperkingen daarvan.

Doelgroep

Directiechauffeurs die hun kennis en vaardigheden willen vergroten op het gebied van voertuigbeheersing (Verhoogde rijvaardigheid), waarna hij/zij tijdens het rijden bij slechte of winterse weersomstandigheden op veilige wijze zijn/haar VIP kan vervoeren.

Doelstelling

U beschikt na de applicatiedag over voldoende kennis en vaardigheden waardoor u daadwerkelijk in staat bent bij calamiteiten adequaat te kunnen handelen.

Inhoud theorie ochtend

 • Bewustwording van de risico’s bij rijden onder winterse en minder gunstige weersomstandigheden.
 • ADAS, ITS systemen en andere technische hulpmiddelen
 • Uitleg van de cirkel van Kamm
 • Uitleg van de verschillende soorten slips en anti- sliptechniek.
 • Theorie ‘Verhoogde rijvaardigheid’
 • De risico’s van alcohol en drugs in het verkeer en de invloed op de waarneming en reactietijd.
 • Het gebruik van mobiele telefoon en de invloed van de social media

Inhoud praktijk middag

 • Algemene voertuigbeheersing
 • Rem- en uitwijkoefening
 • Onder- en  overstuur
 • Corrigeren achter- en voorwielslip

Praktijktraining

Algemene voertuigbeheersing.
Oefeningen gebaseerd op juiste zithouding en stuurtechniek.

Corrigeren van de voor- en achterwielslip

Je doet ervaring op met de voorwiel -en achterwielslip en leert deze te voorkomen en te corrigeren. Een prima training om je vaardigheden te vergroten.

Rem- en uitwijkoefeningen op nat en glad wegdek

Je leert op de juiste wijze waar te nemen, te reageren en het Anti- Blokkeersysteem (ABS) optimaal te benutten op nat en glad wegdek.

Onder- en overstuur oefening

Je leert  in deze oefening het verschil tussen een onder- en overstuur situatie te herkennen en te beheersen.  Daarnaast leer je de juiste technieken om de controle over je voertuig  te behouden. Verder zullen systemen als ASR en ESP worden behandeld.

Vereist ingangsniveau

Geldig certificaat CCV-D1 of D2.

Duur van de applicatiedag

7 uur

Inclusief

De training is inclusief koffie, thee en een lunch.

Certificaat

De applicatiedag wordt afgesloten met een certificaat.

Eigen auto
De trainingsbanen zijn zo aangelegd dat er geen schade of slijtage kan ontstaan aan uw voertuig. Daarnaast is het van belang dat u uw eigen auto onder extreme omstandigheden leert te beheersen.

De mooiste locatie van Nederland

Deze training wordt gegeven op het Testcentrum van de Rijksdienst voor het Wegverkeer in Lelystad. Het mooiste en veiligste rijvaardigheidscentrum van Nederland.

Prijs

€ 299,- BTW vrijgesteld

Boek hier