Hoe kies je de juiste opleider voor de vakopleiding directiechauffeur CCV-D1 of D2

Het blijft een lastige keus om de opleider te kiezen die bij je past en datgene kan bieden dat jij nodig hebt.

Hoe maak je de beste keus? We zullen daarbij helpen door wat vragen te formuleren en er antwoord op te geven. Deze vragen kan je natuurlijk aan iedere opleider stellen zodat je een eerlijk en duidelijk beeld krijgt.

 • Is de opleider een door het CBR/CCV erkende opleider?

Er zijn een beperkt aantal opleiders in Nederland die de opleiding mogen geven en die het examen kunnen aanvragen bij het CCV/CBR. Belangrijk is dus dat je vraagt naar de erkenning en of de opleider ook je examens aanvraagt.

 • Geeft iedere opleider dezelfde opleiding?

Alle opleiders moeten voldoen aan de voorwaarden die het CCV/CBR stelt. Vraag dus naar een overzicht van de opleiding. Alle erkende opleiders geven dezelfde opleiding en voldoen aan hetgeen het CBR/CCV eist.

 • Heeft de opleiding bij elke opleider dezelfde prijs?

Nee, er zijn prijsverschillen. Dat zegt echter niets over de kwaliteit van de opleiding. Vaak wordt er gedacht dat duurder beter is, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Sommige opleiders stellen zich als doel om 40% winst te maken op een opleiding, andere opleiders maken 20% winst. Daarnaast is het is vaak de bedrijfsvoering die de prijs bepaald.

 • Waar moet de opleiding uit bestaan?

De opleiding moet bestaan uit 4 praktijkdagen waarbij op de openbare weg wordt getraind. Daarnaast een rijvaardigheidstraining/anti-sliptraining en een diner waarbij je alles leert over de etiquette die je moet weten als directiechauffeur.

 • Bestaat de opleiding alleen uit praktijk of ook theorie en hoe leer ik de theorie?

De opleiding bestaat uit 4 praktijkdagen en een theoretisch gedeelte waaraan je gemiddeld 40 uur studietijd kwijt bent. De theorie leer je bij alle opleiders via e-learning. Bij veel opleiders is de theorie een beperkte tijd beschikbaar, maar er zijn ook opleiders waarbij de theorie onbeperkt beschikbaar blijft. Dat is fijn want je hebt een half jaar de tijd nadat je bent geslaagd voor je praktijk om je theorie te behalen.  Andersom mag ook.

 • Kan je hulp krijgen bij je theorielessen?

De meeste opleiders doen daar niet aan en moet je dus zelf de theorie leren. Bij een enkele opleider krijg je ondersteuning als dat nodig is. Dat kan klassikaal zijn of online. Dit is dus echt van belang  om te vragen om later niet in de problemen te komen.

 • Welke opleider is de grootste en beste opleider?

  Alle opleiders zijn goed omdat ze allemaal aan dezelfde eisen moeten voldoen. Er zijn vaak wat voordelen bij een opleider door een aantal belangrijke factoren.

  Een paar voorbeelden:

– Wordt er snel op mijn telefoontje of contactformulier gereageerd?
– Is men klantvriendelijke en denkt men mee met de klant?
– is de offerte die je hebt ontvangen duidelijk en volledig?
– Is er een betalingsregeling mogelijk?
– Is men transparant over de bedragen van de opleiding en examengelden?
– In welk trainingsvoertuig wordt er gereden?

 • Is het trainingsvoertuig van belang?

Alle trainingsvoertuigen die door de opleiders worden gebruikt zijn geschikt voor de opleiding en goedgekeurd door het CCV/CBR. Ze mogen niet ouder zijn dan 3 jaar en moeten aan een aantal eisen voldoen. Het is niet zo dat een extreem duur of groot trainingsvoertuig beter is voor de training. Het bepaalt wel vaak de opleidingskosten van de training.

 • Word ik niet misleid?

Soms zie je advertentie waarin vacatures worden aangeboden die niet van de opleider zelf zijn, terwijl hij dat wel pretendeert. Of een organisatie/chauffeursdienst die vraagt om een chauffeur, die bij een bepaalde opleider is opgeleid, terwijl die organisatie/chauffeursdienst eigendom is van dezelfde opleider. Dan keurt de slager zijn eigen vlees.

 • Wat is een beter certificaat? Het CCV certificaat  of DEKRA certificaat?

In Nederland is een CCV certificaat de norm en wordt door alle instantie gevraagd. In het buitenland kent men geen certificaat voor directiechauffeurs. Soms wordt de indruk gewekt dat een CCV certificaat een opstap is naar een DEKRA certificaat. Dat is absoluut niet waar! Het CCV certificaat is toonaangevend in Nederland en met het CCV certificaat kan ook worden gereden in Europa.

 • Kan ik bij alle opleiders mijn DEKRA certificaat halen?

Nee. Er is slechts één opleider die de DEKRA opleiding geeft naast het CCV certificaat. De overige opleiders zijn van mening dat het CCV certificaat het juiste waardevolle certificaat is voor binnen- en buitenland.

 • Kan ik na mijn opleidingsweek direct praktijk examen doen?

Bij een beperkt aantal opleiders wel, maar niet bij allemaal. Het is dus van belang daar naar te vragen zodat uw praktijk examen direct na de opleidingsweek plaats kan vinden.

 • Hoe lang duurt het voor je theorie examen kan doen?

Dat scheelt per locatie. Er zijn meerdere locaties in Nederland waar je theorie kan doen. Gemiddeld is het mogelijk om theorie examen doen binnen 14 tot 21 dagen.

 • Kan ik ergens iets lezen over de ervaringen van oud deelnemers?

Jazeker. Google reviews is daar het beste medium voor. Reviews op de website van de opleider kunnen fake zijn.

We wensen je veel succes met het maken van de juiste keuze.